Sunday, November 19, 2006

Pelaburan bijak untuk jadi jutawan

Simpan/labur dimana?

Anda boleh memilih untuk menyimpan/melabur di:-

 • Fixed deposit - 4%
 • Unit Trust termasuklah ASB - 7-8%
 • Insuran/takaful untuk diri sendiri dan keluarga pun boleh dikira saving juga.
 • property (hartanah)
 • stock, forex etc

  Yang paling bawah senarai diatas, risikonya lebih tinggi, jadi kemungkinan untuk rugi pun tinggi jugak… (High risk, high return)

  Paling baik ialah ASB, duit pun selamat(sebenarnya pulangan (return) ASB lebih tinggi dari itu, tapi dlm bentuk dividen dan bonus, utk senangkan pengiraan kita ambik bahagian dividennya shaja iaitu 7%….

  Lagi satu bank rakyat pun selamat dan tinggi pulangan nya…. 5 thn berturut turut bagi 15% return….. tapi sekarang ni dibekukan (freeze)

  Banyak atau sikit tu tak penting , yg penting START SIMPAN awal….. kalau tak mampu 700, start lah ngan 200-300 dulu… yg penting start awal….. cth pengiraan yg saya buat sebelum ini (pulangan 7% simpan selama 30 th dapat 1 million). Kalau saya lewat simpan 5 tahun, dah rugi RM300k….. dalam investment ni masa lebih penting dari jumlah duit yg kita simpan….. sbg contoh

  Cth1
  A: simpan 500 sebulan utk 30 thn, after 30 thn akan ada - RM606k
  B: simpan 500 sebulan utk 25 thn, after 30 thn akan ada - RM406k
  so beza (different) dlm 5 thn dah RM200k

  Cth2
  A: simpan 500 sebulan utk 30 thn, after 30 thn akan ada - RM606k
  B: kena simpan lebih kurang RM800 sebulan utk dpt jumlah yg sama..
  *** semua pengiraan berdasarkan 7% return

  So, simpan awal walaupun sikit lebih penting…. jgn nak tunggu banyak baru boleh simpan….. insyallah kalau dah kerja lama bolehlah tambah lagi setiap bulan… pengiraan yg kita buat adalah sebagai panduan sahaja… kalau kita boleh simpan lebih, lagi cepatlah kita bersara.

No comments: